Steam invadeaza sufrageria cu Big Picture Mode
Cand vorbim despre Steam, serviciul de distributie digitala de la Valve, vorbim automat despre gaming pe PC. Inca de la debutul sau din 2004, aplicatia Steam a oferit accesul la jocuri de ultima ora, insa intotdeauna mouse-ul si tastatura au fost indispensabile in utilizarea sa. Ei bine, gratie noului mod Big Picture, utilizatorii pot acum sa interactioneze cu titlurile lor de pe PC si prin intermediul unui gamepad.
Valve a lansat ieri o versiune beta pentru Steam, care introduce functionalitatea Big Picture. Aceasta este menita sa aduca experienta Steam in sufragerie, fie ca vorbim despre jocuri, comunitate sau web. Noua interfata nu numai ca ofera un mod complet nou de interactiune cu jocurile de pe Steam, insa aduce si un nou look, care poate fi o mica mostra din ceea ce pregateste Valve pentru viitor (Poate Steambox?).
Big Picture este accesibil printr-un simplu click in partea de sus a interfetei clasice Steam. Odata apasat butonul de “pornire”, aplicatia umple tot ecranul, asemeni unui joc. De fapt nici nu sunt departe de adevar, intrucat aceasta muta Steam-ul dintr-o fereastra, intr-o aplicatie care ruleaza intr-un mediu tridimensional. Dupa o scurta animatie, suntem intampinati de trei butoane mari si de alte informatii pe marginea ecranului.
In prim-plan sunt butoanele care duc spre magazinul Steam, libraria de jocuri a utilizatorului si functiile de comunitate, iar in colturile de jos ale ecranului sunt butoanele Web si Friends. In timp ce este destul de evident ce fac fiecare, as vrea sa vorbesc putin despre ele, intrucat abordarea pentru fiecare in parte este foarte interesanta.
Magazinul este ordonat pe doua randuri: sus avem un carusel de genul “Cover Flow” din iTunes, unde sunt prezentate aparitiile noi si ofertele speciale, iar jos exista categoriile de genul “Coming Soon”, “Top Sellers”, etc. In cazul in care jocurile pe care vreti sa le cumparati nu se gasesc aici, exista si un buton de cautare. In timp ce navigarea printre jocuri si oferte a mers perfect, functia de cautare nu functioneaza inca (Big Picture este momentan in stadiu beta).
Libraria de jocuri este foarte bine pusa la punct, primul click oferind o lista cu ultimele jocuri pe care utilizatorul le-a jucat, aliniate pe orizontala. Fiecare joc in parte are cate pagina dedicata care ofera optiunea de instalare/rulare (dupa caz), plus informatii despre achievement-uri, screenshot-uri si care prieteni au in libraria proprie respectivul joc. In cazul in care doriti sa vedeti toate jocurile pe care le-ati cumparat de-a lungul timpului de pe popularul serviciu, exista si aceasta posibilitate, cat si posibilitatea de a afisa doar jocurile instalate in acest moment. Sortarea este alfabetica, iar navigarea atat cu mouse-ul, cat si cu gamepad-ul este destul de intuitiva, insa trebuie sa recunosc: interactiunea este mai placuta cu un gamepad.
Intrucat este vorba despre un simplu beta, interafata de comunitate nu include decat lista de prieteni, insa in curand vor fi incluse si noile Game Hubs, inventarul de obiecte ce pot fi tranzactionate intre jucatori si probabil acces la formurile oficiale.
Ultimele doua parti ale interfetei Big Picture sunt Web si Friends, iar ambele sunt bazate pe interactiunea prin intermediul textului. Web este practic un browser destul de capabil, care insa mai are nevoie de putin rafinament. Vorbim despre un browser realizat pentru a fi manipulat cu ajutorul unui gamepad, insa mai trebuie lucrat putin la concept. Acesta se controleaza ca un First Person Shooter, fiind pozitionata in mijloc o tinta, care tine locul unui pointer, iar stick-urile analogice controleaza miscarea paginii si nivelul de zoom. Este de laudat insa modul in care cei de la Valve au ales sa implementeze introducerea de text, folosind un meniu radial. Tabul Friends ofera acces la functiile de Chat de pe Steam, atat prin intermediul textului, cat si prin voce.
Acum ca am trecut in revista cam toate functiile importante ale noului Steam, as dori sa vorbesc putin si despre aspectul acestuia. Fara indoiala, avem de a face cu cea mai rapida si mai aratoasa interfata de pe o platforma de jocuri de pana acum. Tranzitia intre diversele meniuri se face prin intermediul unor animatii foarte fluide, iar fundalul nu sta nicio clipa pe loc. Chiar si jocurile din magazin, din librarie sau avatarele prietenilor creaza un colaj animat cand suntem in meniul principal.
Cand ziceam mai sus ca interfata Big Picture este optimizata pentru gamepad-uri, ma refeream la cel pentru Xbox 360 si cele compatibile cu acesta, de genul Razer Onza si Logitech F710, care includ si un buton de Home. Acesta este folosit pentru a accesa interfata Steam direct din joc, fara a fi nevoie sa parasesti jocul. Cu aceasta ocazie a fost introdusa si o scurtatura foarte utila pentru screenshot-uri: Home+RT.
Pentru a beneficia de experienta Steam Big Picture nu aveti nevoie obligatoriu de un gamepad sau de un televizor, interfata fiind compatibila si cu display-ul si perifericele pe care le aveti la dispozitie in acest moment. In cazul in care doriti sa faceti conexiunea intre PC si un televizor HD, nu este nevoie decat de un cablu HDMI conectat la placa video. Atat solutiile grafice AMD, cat si cele NVIDIA pot transmite atat semnal audio, cat si video prin acest cablu. Pe partea de control, recomandarea ar fi un gamepad de Xbox 360 cu reciever wireless pentru PC, insa atat varianta cu fir, cat si alternativele mentionate mai sus vor functiona de minune.
Se pare ca Valve este pe calea cea buna cu noua interfata pentru Steam si probabil in curand aceasta va o inlocui complet pe cea clasica. Mai este nevoie de munca la unele functii, precum browserul web, in timp ce altele nici nu au fost inca implementate. Ca o prima tentativa este demna de toata lauda si cu siguranta voi urmari evolutia sa cu interes. Puteti si voi testa Big Picture chiar acum, optand din setarile Steam pentru a participa la beta.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Steam Big Picture/”/]